Winkelcentrum ’t Loon Heerlen

  • portfolio

Project

Zorg ervoor dat het winkelcentrum, na een grote gevaarlijke verzakking, zo snel mogelijk weer open kan.

Heerlen 2011, Commercieel
Architect
HVN Architecten
Aannemer
Laudy Bouw & Ontwikkeling
Constructeur
van de Werf & Nass
Installateur
Cofely

Razendsnel acteren na verzakking winkelcentrum ’t Loon Heerlen: van eerste hulp naar snel herstel

Het is 3 december 2011 als op klaarlichte dag ineens de grond wegzakt onder winkelcentrum ’t Loon in Heerlen. Er ontstaat plotseling een gat van 5 meter breed en een halve meter diep waarin ook een kolom wegzakt. Met als gevolg groot alarm en een onmiddellijke evacuatie. En meteen daarna de noodzaak tot sloop en wederopbouw van een gedeelte van het winkelcentrum. Voor de ondernemers is de meest winstgevende maand van het jaar nog maar net begonnen en hoe langer de sloop en herbouw duren, hoe groter de economische schade zal zijn.

De opdracht aan Exaedes Bouwrealisten is duidelijk: zorg ervoor dat er zo snel mogelijk weer een werkend winkelcentrum staat. Wat volgt is –misschien wonderlijk maar waar – een doodnormaal bouwproject. Dat wil zeggen: alle gebruikelijke fases worden doorlopen, alleen het tempo ligt onnoemelijk veel hoger dan normaal. Binnen 24 uur waren alle tekeningen gemaakt, binnen 1,5 dag lag er een prijs op tafel en weer 24 uur later viel het besluit tot uitvoering. Binnen twee weken was de omgevingsvergunning rond en binnen 16 dagen was de sloop van 6.000 m2 winkelcentrum gereed en konden de herstelwerkzaamheden beginnen.

Het spreekwoordelijke fundament onder het project bestond uit de juiste teamspirit. Onder grote druk vallen alle formaliteiten weg, maar voor een goed resultaat is ook de volledige inzet van alle spelers een must. Flexibiliteit, ervaring en daadkracht zijn in zo’n situatie uiterst belangrijk, maar wél gebaseerd op een gedegen projectstructuur om alles in goede banen te leiden, wat natuurlijk een kolfje naar de hand van Exaedes is. Op 11 februari, slechts twee maanden later, kon winkelcentrum ‘t Loon gelukkig haar deuren weer openen voor het publiek en konden de projectmedewerkers eindelijk hun welverdiende kerstcadeaus uitpakken.

Onze werkzaamheden 

  • Directievoering en toezichthouder van de sloop
  • Projectmanagement planvorming en uitvoering herstelwerkzaamheden
  • Budget-, tijd- en kwaliteitsbewaking