APG Tuinrenovatie

  • portfolio
  • portfolio

Project

Renoveer de tuin en zorg dat de waardevolle elementen behouden blijven.

Heerlen 2011, Commercieel
Architect
n.v.t.
Aannemer
DonkerGroen
Constructeur
n.v.t.
Installateur
n.v.t.

Opruimen

De eerste insteek was: Laten we de tuin gaan opruimen! En opruimen betekent niet dat alles meteen wordt verwijderd! Door het afvoeren van bepaalde elementen zoals palen, verschillende soorten bestratingen, oude bomen en struiken komen waardevolle historische elementen namelijk veel beter tot hun recht. Denk aan de buitengewoon gevarieerde verzameling planten en bomen. Inmiddels is de eerste stap al gezet: daar waar nodig zijn begin dit jaar een aantal bomen en struiken gekapt.

De historische elementen – zoals de vijverpartij, het rosarium en de varentuin – worden door middel van wandelroutes aan elkaar geknoopt. Deze routes worden als het ware tussen de bestaande waardevolle bomen “heen gevouwen” en vormen de verbinding tussen de APG kantoren en de binnenstad van Heerlen. De paden worden opgebouwd uit zwarte kleiklinkers met een uitgesproken natuurlijk karakter, zodat zij op zeer harmonieuze wijze tussen de oude bomen kunnen worden verwerkt.

Op de plek waar nu nog de Mobiele Unit II staat, wordt de wandelroute verbreed en worden banken geplaatst waar men kan ontspannen met uitzicht op het heuvelland. De asfaltweg die de mobiele unit ontsluit, wordt volledig weggehaald. Er moet een in de gehele tuin een glooiend grasland ontstaan.

Het parkeerdek langs Grootkantoor II krijgt daarom eveneens een afwerking van gras zodat de tuin tot aan het gebouw doorloopt. De stadautoweg wordt door grondwerk aan het oog (en oor) onttrokken. De nu nog wat kille vlakte tussen Smedestraat en Hoofdbouw wordt beplant met tientallen berken met daartussen varens. Dit als referentie aan het toenmalige beeld van de varentuin in de Dingertijd. Ook op andere strategische plekken waar een element het “parkse” uitzicht belemmert, worden bomen en hagen bij geplant. Langs het parkeerterrein van Lindestaete wordt een grote beukenhaag geplant. De minder belangrijke paden worden uitgevoerd in half verharde bestrating. De “verharding” wordt gerealiseerd door gebruik van een plakmiddel, waardoor deze paden een aards uiterlijk krijgen dat uitstekend aansluit bij de tuin. Bijkomend wordt een nieuwe fietsroute tussen de parkeerkelder van Grootkantoor II en de binnenstad van Heerlen aangelegd. Alle paden worden door een nieuwe verlichting beveiligd. Bovendien wordt de tuin ’s avonds afgesloten en is er voortdurend cameratoezicht.

Werkzaamheden Exaedes Bouwrealisten

  • Ontwerpbegeleiding
  • Kostenramingen
  • Directievoering