APG Tuinrenovatie

  • portfolio
  • portfolio

Project

Renoveer de tuin en zorg dat de waardevolle elementen behouden blijven.

Heerlen 2011, Commercieel
Architect
n.v.t.
Aannemer
DonkerGroen
Constructeur
n.v.t.
Installateur
n.v.t.

Opruimen

De eerste insteek was: Laten we de tuin gaan opruimen! En opruimen betekent niet dat alles meteen wordt verwijderd! Door het afvoeren van bepaalde elementen zoals palen, verschillende soorten bestratingen, oude bomen en struiken komen waardevolle historische elementen namelijk veel beter tot hun recht. Denk aan de buitengewoon gevarieerde verzameling planten en bomen. De eerste stap was dan ook het kappen van een aantal bomen en struiken.

De historische elementen – zoals de vijverpartij, het rosarium en de varentuin – zijn door middel van wandelroutes aan elkaar geknoopt. Deze routes zijn als het ware tussen de bestaande waardevolle bomen “heen gevouwen” en vormen de verbinding tussen de APG kantoren en de binnenstad van Heerlen. De paden zijn opgebouwd uit zwarte kleiklinkers met een uitgesproken natuurlijk karakter, waardoor zij op zeer harmonieuze wijze tussen de oude bomen zijn verwerkt.

Op de plek waar voorheen de Mobiele Unit II stond, is de wandelroute verbreed en zijn banken geplaatst waar men kan ontspannen met uitzicht op het heuvelland. De asfaltweg die de mobiele unit ontsluit, is volledig weggehaald. Hierdoor is er in de gehele tuin een glooiend grasland ontstaan.

Het parkeerdek langs Grootkantoor II heeft eveneens een afwerking van gras gekregen zodat de tuin tot aan het gebouw doorloopt. De stadautoweg is door grondwerk aan het oog (en oor) onttrokken. De voorheen wat kille vlakte tussen Smedestraat en Hoofdbouw is beplant met tientallen berken met daartussen varens. Dit als referentie aan het toenmalige beeld van de varentuin in de Dingertijd. Ook op andere strategische plekken waar een element het “parkse” uitzicht belemmerde, zijn bomen en hagen bij geplant. Langs het parkeerterrein van Lindestaete is een grote beukenhaag geplant. De minder belangrijke paden zijn uitgevoerd in half verharde bestrating. De “verharding” is gerealiseerd door gebruik van een plakmiddel, waardoor deze paden een aards uiterlijk krijgen dat uitstekend aansluit bij de tuin. Bijkomend is een nieuwe fietsroute tussen de parkeerkelder van Grootkantoor II en de binnenstad van Heerlen aangelegd. Alle paden zijn door een nieuwe verlichting beveiligd. Bovendien wordt de tuin ’s avonds afgesloten en is er voortdurend cameratoezicht.

Onze werkzaamheden

  • Ontwerpbegeleiding
  • Kostenramingen
  • Directievoering