News

Schoon Werken bij de Brandweer Zuid-Limburg

Schoon Werken bij de Brandweer Zuid-Limburg

Afgelopen jaar startte de Brandweer Zuid-Limburg het project Schoon Werken naar aanleiding van onderzoeken over de risico’s van vervuilde uitrukpakken en ademluchtapparatuur. Exaedes Bouwrealisten is gevraagd om te helpen bij de ontwikkeling van een Schoon-Vuil scheiding op het Regionaal Opleidingscentrum te Margraten. Mede vanwege het voorbeeldkarakater van het opleidingscentrum is ervoor gekozen om zo snel mogelijk van start te gaan en in een korte periode een pragmatische, werkbare en operationele Schoon-Vuil scheiding te maken binnen het bestaande gebouw.

Door het gebruik van verschillende zones welke worden aangegeven met de kleurcodes rood, oranje en groen weten cursisten en brandweerlieden meteen hoe het nieuwe systeem werkt. Een slim logistiek proces was dan ook een belangrijk uitgangspunt van de opgave. Na uitruk, oefening of examen gaat de brandweerman- of vrouw eerst met pak en helm onder de stortdouche. Vervolgens worden laarzen en handschoenen schoongemaakt middels een spoelbeurt. Het uitrukpak wordt verpakt in aparte zakken, welke via containers worden getransporteerd voor verdere reiniging. Daarna wordt er individueel gedoucht. De brandweerlieden doorlopen zo vanzelf het logistieke proces van vuil naar schoon waardoor vervuiling op mensen en materieel tot een minimum wordt teruggebracht.

Mede door het belang van samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer en de korte bouwperiode van drie maanden is een geslaagd resultaat bereikt. Het artikel in de Focus, het informatiemagazine van de brandweer, benadrukt dit positieve resultaat.